In tegenstelling tot het overwegend vlakke Nederland, heeft Dhofar veel bergen te bieden, waaronder het beroemde Qara-gebergte. Ook het klimaat verschilt enorm. Dhofar is bekend om de 'Khareef', een jaarlijks moessonseizoen van juni tot september, waarin de regio verandert in een groene oase.
Als je vanuit Nederland naar Dhofar reist, heb je een visum nodig. Deze kun je vooraf online aanvragen of bij aankomst op de luchthaven in Oman kopen. De munteenheid is de Rial (OMR). Creditcards worden in de meeste plaatsen geaccepteerd, maar het is ook handig om wat contant geld bij je te hebben.
Rijd altijd voorzichtig en respecteer de plaatselijke verkeersregels. De maximumsnelheid buiten de bebouwde kom is 120 km/u, tenzij anders aangegeven. In bebouwde gebieden is de maximumsnelheid doorgaans 40 km/u. Je rijdt aan de rechterkant van de weg en dient in het bezit te zijn van een internationaal rijbewijs.
Voor reizen in de stedelijke gebieden van Dhofar zijn vrijwel alle autoklassen geschikt. Ga je echter de woestijn of bergen in, dan raden we een SUV of 4x4 aan.
Er is veel te zien in Dhofar, van de oude wierookroute tot het historische havendorpje Mirbat. De oases van Wadi Darbat en Wadi Dirhur zijn ook niet te missen hoogtepunten. Maak tijd voor een bezoek aan het 'Empty Quarter', de grootste aaneengesloten zandwoestijn ter wereld.
Dhofar vormt een uniek deel van de Omaanse cultuur, met zijn eigen traditionele kleding, muziek en gerechten. De bewoners staan bekend om hun gastvrijheid en zijn altijd bereid om hun kennis en ervaringen te delen met bezoekers.